Betekenis Apocalyps in onze tijd; 9 november 2019 Elisabeth Vreedehuis Den Haag

13 september 2019 | Nieuws | 0 Reacties

De betekenis van de Apocalyps van Johannes voor het begrijpen van de huidige tijd:  bijeenkomst 9 november 2019
De Openbaringen (Apocalyps) van Johannes, het laatste boek van de Bijbel, geeft een voorschouw op wat bijna tweeduizend jaar geleden nog toekomst was. De traditie heeft de voorspellingen op verschillende manieren op de eigen tijd betrokken. Door de antroposofie van Rudolf Steiner is een nieuwe toegang gegeven om het boek van Johannes te verstaan en daarmee wordt dit document zelfs een belangrijke sleutel voor het begrijpen van de huidige tijd. De Apocalyps is een rode draad door het werk van Rudolf Steiner. In een intensief inhoudelijk en kunstzinnig programma komen we tot de kern van de betekenis voor deze tijd. Kees Zoeteman presenteert zijn Project Apocalyps om het boek voor iedereen toegankelijk te maken. De Euritmievoorstelling Het openen van de zeven zegels uit de Openbaringen van Johannes zet de kroon op deze studiemiddag.
Programma:
13:30 u. Ontvangst
14:00 u.Jaap Sijmons, Rudolf Steiner over de Apocalyps van Johannes
14:30 u. Kees Zoeteman, Het Project Apocalypse en het duiden van fenomenen in onze tijd. Presentatie website www.project-apocalypse.eu *
15:30 u. Gesprek over de inleidingen
15:45 u. Pauze
16:15 u. Euritmievoorstelling, ensemble o.l.v. Elisabeth Appenrodt
17:00 u. Einde
Plaats: Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1, Den Haag. Aanmelden via de website www.antroposofischevereniging.nl (en voor nadere informatie. Zie ook het komende novembernummer van Motief).
Kees Zoeteman en Jaap Sijmons

* Het Project Apocalypse is een initiatief van Kees Zoeteman uit 2018 om samen met anderen een brug te slaan tussen de oude mysterie wijsheid die in het begin van onze jaartelling werd vrij gegeven in de vorm van de Apocalypse en de behoefte aan een leidraad bij de keuzes die we in de samenleving van nu moeten maken. De aard van deze keuzes zijn namelijk voor elk van de zeven cultuurperiodes, inclusief de huidige, haarscherp beschreven, zij het in universele beeldentaal en niet in logische doctrines.

In de vorm van een website (www.project-apocalypse.eu) is de tekst van het boek op een nieuwe manier geordend en wordt de lezer een spiraal van 56 tekst fragmenten binnen geleid die onthult welke ordeningsprincipes in dit laatste boek zijn gehanteerd. In de ordening wordt de uitleg van dit inwijdingsboek al deels aangereikt. Elk tekstfragment wordt uitgelegd aan de hand van  interpretaties van onder meer Rudolf Steiner, Emil Bock en Arthur Schult en geïllustreerd met behulp van Europese kunstuitingen van de afgelopen eeuwen.

Niet alleen zal worden stilgestaan bij de zeven gemeenten, zegels, bazuinen en toornschalen, ook zal worden stilgestaan bij het duiden van onze tijdgeest. Waartoe worden we opgeroepen en hoe worden we daarbij in deze tijd op de proef gesteld. Het geestelijk gesproken meest unieke van de mens, ons ik, wordt juist in deze tijd aangevallen op manieren die we ons vaak niet eens bewust zijn. Hoe kunnen we het zwaard van het onderscheid ontwikkelen en doorzien wat er op het spel staat? Raakt ons ik steeds meer versnipperd of nemen we deel aan een hoger mensenzelf gekenmerkt door onderscheidingsvermogen, broederschapsliefde en wilskracht? In onze tijd is geestelijk gesproken de strijd om het ik losgebrand. Hoe kunnen we onszelf en anderen erin oefenen om die strijd te winnen?

Er worden verschillende toepassingen van de inzichten voor deze tijd gepresenteerd, bijvoorbeeld in het herkennen van 7-jarige ontwikkelingsperioden in organisaties met elk hun kenmerkende accenten en morele uitdagingen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.