Blog Uitleg tekstfragment 26 (Openbaring 8: 13)

3 januari 2019 | Blog, Uitleg tekst-fragmenten | 0 Reacties

De laatste drie bazuinen, die tegelijk de drie wee├źn zijn, worden door het schouwen van de vliegende arend in de hemel ingeleid. Hier verheft de menselijke ziel zich, aldus Dullaart (p. 58) als een adelaar tot grote hoogte van waar uit de toekomstige gebeurtenissen kunnen worden geschouwd. Driemaal klinkt het wee, wee, wee. Dit heeft in het Grieks een andere klank dan in het Nederlands: ouaie, ouaie, ouaie, het is een ontwikkelingsreeks van klinkers die veel meer inhoudt dan een jammerklacht.

Tapijt in Angers, 14de eeuw, de adelaar vliegend in het midden van de hemel, wee, wee, wee, foto: Remy Jouan

Schult (p.148) ziet in de adelaar het teken van de nieuwe geestelijkheid die in de mens ontwikkeld gaat worden. Tijdens de eerste vier bazuinen zijn de vier lagere wezensdelen van de mens: het fysieke, etherische, astrale en als vierde het mentale ik, gelouterd. Bij de laatste drie bazuinen komen de adelaarskwaliteiten van het hogere Ik, die verbonden zijn met het gevoel bij de vanuit zijn harte kwaliteiten levende mens, tot ontvouwing. Maar wanneer de poorten van de hemel zich gaan openen doen zich tegelijk de poorten van de hel gelden. De weg naar de geboorte van het hogere Ik gaat door de dood. De adelaars zullen zich verzamelen rond waar de dode prooi zal zijn (Matt.24:28).

Boven de sterrenbeelden van de winter-zonnewende, Boogschutter en Steenbok, licht het sterrenbeeld van de ‘vliegende adelaar’, zo genoemd, aldus Schult, ter onderscheid van de ‘vallende adelaar’. Dit laatste sterrenbeeld komt overeenkom met het huidige sterrenbeeld Lyra (Lier), De helderste ster in Lier is de ster Wega, wat oorspronkelijk vallende adelaar betekende. Als de vliegende adelaar in het midden van de hemel staat, dat wil zeggen in de zuidelijke meridiaan, dan ligt de boog van de zonnebaan van Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman tot aan Vissen boven de horizon, die de onderwereld voorstelt. De zeven overige dierenriemtekens stellen de lichtwereld voor en staan in de zomer hoog aan de nachtelijk horizon. De adelaar verschijnt als de vijfde bazuin geblazen gaat worden omdat bij de geboorte van Christus het lentepunt van de Zon overgaat van het lichtende deel van de dierenriem, de Ram, naar de donkere kant, de Hades, die begint bij Vissen. Christus dringt de donkere Hades binnen bij zijn hellevaart om dood en duivel te overwinnen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.