De alchemie in Harry Potter boeken van J.K. Rowling

24 maart 2021 | Apocalypse in discussie, Blog, Nieuws, Uitleg achtergronden | 0 Reacties

Boekbespreking

Kees Zoeteman

Hans Endréa (https://spiritueleteksten.nl/tag/hans-andrea/) heeft in 2020 bij De Morgenster publishers (Haarlem) een interessant boek The alchemy of J.K.Rowling in the light of the alchemical wedding of Christan Rosycross (er is ook een Nederlandse vertaling) uitgegeven, waarin hij de Chymische Bruiloft van Christiaan Rozenkruis vergelijkt met de bestsellers van J.K. Rowling over Harry Potter.

Hij deelt met ons zijn verbazing en vreugde over zijn ontdekking dat de toverkunsten van Harry Potter niet door Rowling uit haar duim zijn gezogen, maar verrassend veel parallellen vertonen met wat in de alchemie en in de gnostiek al eeuwenlang wordt gezocht en beschreven. J.K. Rowling zet ons ook zelf op dit spoor door haar verklaring:

I’ve never wanted to be a witch, but an alchemist, now that’s a different matter. To invent this wizard world, I have learned a ridiculous amount about alchemy. Perhaps much of it I’ll never use in the books, but I have to know in detail what magic can and cannot do in order to set the parameters and establish the stories’ internal logic (p.4).

Verhalen over de bestemming van de mens

En daarmee hebben we voor ons een moderne interpretatie van het eeuwen-oude, ja millennia-oude verhaal over de ontwikkeling en bestemming van de mens vanuit geestelijk perspectief. We komen tot de ontdekking dat steeds hetzelfde verhaal wordt verteld met de Indische Arjuna uit de Mahabarata, de Egyptische farao die door Horus wordt overschaduwd, Johannes die de weg van de mens in de Apocalypse in beelden schildert, de zoektocht van Parcival naar het vinden van de graal in de tijd van koning Arthur, de alchemische bruiloft van Christiaan Rozenkruis, tot aan de nieuwe mythen van onze tijd, zoals de epische film Star Wars van George Lukas met als held Luke Skywalker en de 7 boeken en films over de zoektocht van Harry Potter. De sleutel om de populaire serie over Harry Potter in dit licht te duiden, wordt door Hans Andréa in zijn boek kort en krachtig uiteengezet. Het intrigerende is dat het mogelijk blijkt de gnostieke wijsheid zo te verbeelden dat het tot een megasucces wordt in onze steeds materialistischer tijd.

Hans Andréa ontdekt in de ogenschijnlijk oppervlakkige spannende kinderverhalen over Harry Potter diepgaand symbolisme over de bevrijdingsweg van de mensheid. De personages zijn ontleend aan de aspecten in de ziel van de mens die hierbij een zelfstandige rol spelen binnen de begrippen die de Rozenkruisers hiervoor hanteren en die vele parallellen hebben met ook de Apocalypse. 

Harry Potter

Laten we beginnen bij Harry Potter. Hij staat volgens Hans Andréa voor de zoon van de pottenbakker, de schepper-God van het heelal. Hij is de nieuwgeboren ziel, de zoeker, de onsterfelijke kracht die in de microkosmos, die elk mens is, wacht om te ontwaken en de weg terug te vinden naar de Vader. Deze goddelijke ziel ontpopt zich waqnneer de knop in zijn hart zich opent. Symbool hiervoor is zijn moeder Lily Potter, de grote moeder, de innerlijke stem van Tao, de witte roos van de Rozenkruisers of de witte lotus van de Boeddhisten, de slapende goddelijke vonk in het hart. De lelie staat symbool voor ons diepste innerlijke zelf, de innerlijke God. Zijn vader, James Potter, staat voor het verlangen naar God, gesymboliseerd door de stroom van het levenswater. Via de persoon van Harry Potter beleven we het hele alchemische proces mee. Dit alchemische proces houdt in het afbreken van het aardse zelf en het opnieuw opbouwen van de eeuwige mens in onszelf. Het offer van het afbreken van het aardse zelf is gesymboliseerd in gebeurtenissen rond Voldemort. Harry moet Voldemort, Lucifer, verslaan, niet met magie maar met de kracht van de liefde. Daarna volgt de extase van de opstanding. Deze wordt uitgebeeld door Sirius, symboliserend de projectie van de innerlijke Christus in de microkosmos van Harry, dat wat de Apocalypse de nieuwe hemel en de nieuwe aarde noemt.    

De Weasley familie

Andréa schetst (p.127) de Weasley familie als de vertegenwoordigers van de 7 chakra’s en de bijbehorende endocriene klieren in het menselijke lichaam.

ChakraWeasley familielidKlier
KroonBillPijnappel
VoorhoofdArthur & MollyHypofyse
KeelCharlieThyreoid
HartPercyThymus
NavelFred & GeorgeBijnieren
MiltRonPancreas
StuitGinnyGonaden

Het bevrijdingsproces verloopt bij Harry in zeven ‘jaar’ waarbij de chakras, energie vortexes met hun centrum in de kundalini slang van de ruggegraat, eerst hun energie aan het aardse energieveld ontlenen, maar vervolgens langzamer gaan draaien. En als de alchemist zijn geketend-zijn aan deze wereld van zich af werpt, gaan zijn chakras hun energie uit het Koninkrijk van de hemel betrekken en in omgekeerde richting draaien, aldus Andréa (p.128). Als de zielskracht het stuitchakra bereikt, buigt de seksuele kracht zich opwaarts zodat de alchemist niet langer slaaf is van zijn seksuele verlangens,maar deze omvormt tot creatieve energie die tot zijn beschikking staat.

De ridder van de heilige graal heeft twee onsterfelijke kwaliteiten: een zuiver hart en het waarachtige woord. Het zuivere hart vormt zijn schild en het waarachtige woord vormt zijn zwaard. Zij vertegenwoordigen het gereinigde hartchakra en keelchakra (p.135). Hier vinden we het zelfde symbool als het tweesnijdende zwaard dat uit de mond van de Mensenzoon van de Apocalypse komt.

De zeven delen van het verhaal

De zeven delen van de Harry Potter serie symboliseren de zeven stappen in de algehele bevrijding van het kwaad, het lijden en de dood. Zij herinneren aan het verhaal van de verloren zoon uit de Bijbel die terugkeert naar het huis van zijn vader. Andréa laat verder zien hoe in elk van de zeven delen van de Harry Potter serie hij zich bevrijdt van een sfeer (p.221)

SfeerTitel in de serieBevrijdende daad Harry
FysiekSteen der WijzenHarry krijgt de steen omdat hij ervan onthecht is
EtherischDe Geheime KamerHarry bevrijdt Dobby, beeld van het etherlichaam
AstraalDe Gevangene van AzkabanHarry leert de Patronus spreuk, waarmee hij astrale scheppingen kan verdrijven
MentaalDe VuurbekerHarry’s toverstaf (wilskracht) overwint die van Voldemort
Mentaal ikDe Orde van de FeniksHarry’s liefde voor Sirius bevrijdt zijn geest van bezetenheid door Voldemort
Emotioneel ikDe Halfbloed PrinsHet medaillon, symbool voor het emotionele zelf, wordt niet meer gevonden in de grot (het hart)
Bewustzijns ikDe Relieken van de DoodVoldemort doodt de Horcrux (object dat deel van zijn ziel verbergt) achter Harry’s litteken op het voorhoofd, symbool van het Ik bewustzijn.

Elke stap is een grote stap voorwaarts in de richting van de hereniging met God en het betreden van de lichtwereld. Het pad loopt van 1) het afzien van fysieke rijkdom, 2) het afzien van extra levensjaren, 3) het volledig beheersen van je emoties, blijdschap en depressies, 4) het controleren van je wil, 5) het volledig beheersen van je gedachten, 6) het beheersen van je gevoelens (openen en sluiten van je hart) en 7) het één worden van het zelf, het geïndividualiseerde bewustzijn, met het universele bewustzijn. Dit resulteert in een ‘onuitwisbaar gevoel van vreugde en liefde voor al het geschapene’.  

Het boek geeft een meer gedetailleerde beschrijving van alle personages in de Harry Potter boeken dan hier besproken, en daarmee een prachtig naslagwerk voor de spiritueel georiënteerde liefhebbers van de Harry Potter serie. De esoterische duidingen kunnen hier en daar wel van kanttekeningen worden voorzien, maar het signaleren van de grote verbanden en gelijkenissen is een grote verdienste van Hans Andréa.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.